Kören

 

Under drygt 30 år har Bel Cantokören i Norrköping förgyllt Norrköpingsbornas tillvaro med sång inom de flesta upptänkbara genrer, från klassiska oratorier till glamrock. Idag har kören ett 40-tal medlemmar i åldrarna 18-60.

Kören grundades 1987 i syfte att skapa någonting nytt i stadens musikliv; en religiöst och politiskt obunden blandad kör, med ett ungdomligt sound. Tidigt kom kören att hitta den profil som kommit att bli dess kanske mest karakteristiska drag – välklingande musik kombinerat med humor och show! Några av körens höjdpunkter inom det området är musikalerna Godspell och Brandbilen som försvann samt rockkonserten Bel Canto Goes Rock. Men Bel Canto begränsar sig inte bara till detta. Kören har också en mer traditionell sida, där den årliga Luciakonserten blivit något av en institution i Norrköping och där man ofta arbetar med genrer som jazz, folkvisor och klassisk musik.

Bel Canto samarbetar ofta med partners. Tillsammans med Symfoniorkestern i Norrköping har kören satt upp kända verk, som Händels Messias och Porgy and Bess, men också vid tillställningar som urpremiären på den nyskrivna operafantasin HP. En annan återkommande partner är Körkompaniet som är en paraplyorganisation för stadens körer. Bel Canto har agerat ryggrad i flera av Körkompaniets uppsättningar, till exempel Jesus Christ Superstar och Carmen Light.

Om grundaren och dirigenten Michael Bruze.

Läs mer om körens tio första år i historiken.

Så till dig som tycker om körsång – som korist eller lyssnare – välkommen att upptäcka Bel Cantokören i Norrköping!